Monday, July 29, 2013

Pewitt rindu ke?

 
 
Assalamualaikum
 
Hai hai hai.
 
Kabare semua? Lama tak gebang. Puasa idok kome?
 
Ampun la sebab lama tak update. Kalau sngin monsun kemalasan melanda, memang tak boleh buat apalah. Angkat keyboard la jawapnya.
 
Korang dah beli baju raya? Kuih raya? Aku pentingkan dulu barang anak-anak. Mak apaknya kemudian.  Weh aku selalu beli baju kurung/melayu siap je. Tak de nak tempah-tempah ni ha. Semua nak ekspress. Ala, baju siap pun apa kurangnya. Berkualiti jugak. Cantik je aku tengok. Bagi aku kalau kita beli lagi jimat kot. Tak yah nak beli kain lagi, nak hantar tailor lagi. Leceh. Tapi kalau yang banyak masa, dah ada tailor yang kita dah biasa lagi bagus. Pakai pun sedap nanti. Pastu boleh design fesyen apa kita nak. Nak ada skirting, spoiler ke, nak ada kepak ke macam superman semua boleh.

 
Haritu beli baju melayu papa. Aku dah rasa aku amik saiz XL tapi bila balik rumah suruh papa try, ketat. HahahahahAha. Aku rasa cam kelakar. Tak logik pun ada. Takkan pose tak kurang berat orang tua ni. Papa dah bebel. Lain kali dia tak bagi aku pandai-pandai beli baju melayu. Eleh. Bukan nak bersyukur. Nak tunggu dia beli sendiri ntah bila. Malam tu jugak gi OU tukar. Sekali rupanya baju tu saiz L. Patut ler tak muat....  *straightface*

 
Takyah la letak gambar baju melayu tu. Nanti raya kita suruh papa posing ok.
 
Kuih raya yang aku tempah pun dah dapat minggu lepas. Ada yang dah nak abis pun! Haih. Kena oder lagi la gamaknya.
 
 

Choc Chip. Ada Almond sekali. Sedap. Rasa pahit coklat. 






 Meringue Choc. Sedap. Cair di mulut







 Semperit bunga. Bila tengok balik gambar ni rasa nak nangis. Sebab dah nak abessss! Adam ngan amira kejekan. Halalalala. Serius sedap. Rapuh je.
 
 
Ada lagi kuih aku beli tapi takde gambar. Muruku pun ada. Nama je kuih raya. Tapi tak sempat raya dah nak abis dah. Tu la sapa suruh sedap sangat.
 
 




Testing baju raya. Nasib muat. Kaler rahsia dulu eh. Tak meletopla kalau bagitau awal-awal. O_____o
 
 
 
 
 
 
Dah lama tak main scroll kan? Jom excersice sikit. Scroll.....
 
 
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
\
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
\
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
\
 
\
 
\
 
\
 
\
 
\
 
\
 
\
 
 
|
 
|
 
|
 
lagi sikit
 
 
\
 
\
 
 
\
 
 
Ops lupa nak bagitau. Haritu gi buat idung. Bagi mancung sikit. Tak caya?
 
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
|
 
 
\
 
 
 
\
 
 
\
 
 
 
 
\
 
 
 
\
 
 
 
 
\
 
 
 
\
 
 
Tarik napas..
 
|
 
|
 
 
 
|

Emmm Cak!! Ok tak hidung?
 
 
 
Ok bai
 
 
XOXO







Tuesday, July 23, 2013

Salam semua

Assalamualaikum.
 
Hai hai hai.
 
 
Ampunla lama dah tak update. Tenaga kurang bulan-bulan pose ni. Aha aha aha.
 
Aku dah malas la nak snap pic buka pose. Sian korang terkulat-kulat nengok makanan.
 
Semalam Mummy bagi lauk asam pedas ngan ikan goreng. Nak cerita jugak khennnn. Takpelah gambar takde. So korang imiginasi je la. =)
 
 
Korang dah beli baju raya? Aku dah. Tapi ketat sikit. Bangang. Ingat dah puasa ni terhapuslah lemak. Hancur. Eh tapi tu aku beli masa 2-3 hari baru pose. Sekarang ni dah turunlah jugak berat badan. Tak try lagi baju raya tu. Harap-harap muatlah. Kalau tak, harus aku stress. Eleh, makan macam hapa ntah lagi mau stress. Sudeylah.
 
 
 
 
Budak ni suka sangat makan durian. Kena monitor, kadang-kadang satu biji tu dia masuk mulut. Haih.
 
 
 
 
 
 
 

Tengah godek-godek gambar jumpa pulak pic ni. Mampos. *telanailio*
 
 
 
 
 
 
 
 
Kakak mira. Yang ni kejap pose kejap tak. Tapi kalau dia bangun sahur memang boleh tahan sampai aku balik keje jemput dia. Dalam 5.30 macamtu. Masuk je kete terus oder, "Mama nak eskrim Mcd sekarang!"  Amboi. Nasib nak eskrim cone RM1 tu. Hari-hari pun mama tak kisah.
 
 
 
 
 
 Gambar bulan lepas sebelum pose. Tengok Tonto. Hihi lawak+aksi. Best!
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoi pandang camera boleh tak? Eleh sombong. Taknak kawan.
 
 
 
 
 
 Carbonara spageti. Oder untuk mira. Dia makan meatloaf tu je. Pffftttt.







Apa steak ntah nama dia. Rasa biasa je.
 
 
 
 
Hoi, kata taknak letak gambar makanan. Ampunlah. Tak berseri blog aku takde gambar makanan. Heh heh heh.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yang ni wajib letak. Penyeri sepanjang zaman. Pui.
 
 
 
 
 
Selamat berbuka.
 
Tata.
 
 

Friday, July 19, 2013

Jom melawat Courts



Assalamualaikum..
 
Hai hai hai...
 
 
 
Dah kul 4  lebih ni kat opis mesti mata pun nak ke lantai kan? Jom aku nak citer sikit.
 
Hari jumaat cam  biasa tengahari aku akan balik rumah. Tadi kat tol ada cina bagi aku paper. Pe kejadahnye nak bagi paper tengahari buta ni kan. Sekali tengok paper Courts.
 
 
Siapa yang tinggal area damansara/kepong? ha mesti korang suka ni. Courts dah bukak dah kat area tu. Dekat ngan umah aku lak tu. Bolehlah balik kang bisik manja kat papa ajak gi melawat kawasan.
 
 
 
 
 Kalau korang yang tinggal Sg Buluh pun kalau lalu kat area kepong mesti perasan bangunan ni kan.





Jalan arah






 
 
Dalam banyak-banyak barang tu aku tertarik kat benda ni. Hmmm boleh buat semperit, boleh pukul telor. Melampau sangat bestnya.
 
 
 
 

Dah beli barang boleh sahur kat sana. Tak boleh blah shopping sampai subuh. Hahahaha.
 
 
 
 
 

Buka pose pun boleh.
 
 
 
 

Ni den suka. Tapi setakat teh tarik ko nak kena pegi sana tengah-tengah malam i dont think so. Sapa takde anak kecik boleh la kot. Yang ramai anak kecik cam aku ni, ko tariklah sendiri teh kat dapo. Tak yah susah-susah. Nak buat satu baldi pun boleh.  -_______-
 
 
 
 
 
 

Tak sah kalau takde gambar makanan. Red velvet ni oder kat ofismate. Murah je. RM4. Ikutkan hati nak je bukak sekarang nak rasa. *setan tengah lompat-lompat atas kepala* Eh bulan pose ada setan ke? =)
 
 
 
 
Ok korang, kalau ada masa tu takde nak buat apa jom kita meriahkan Courts tu. Aku bukan duta Courts tau. Tak berbayar pun. Saja nak kongsi ilmu (ilmu?) pada kengkawan.
 
 
Selamat berbuka puasaaaa...
 
 
Muahsss.
 
 
 
 

Wednesday, July 17, 2013

Menu berbuka semalam. Sukala tu...


Assalamualaikum.
 
 
Harini kita tengok menu berbuka semalam. Oh aku cuti semalam sebab malas nak gi keje. Boleh?
Eh bukan malas, tapi sebab lambat bangun tido. Kekdahnya, amira pun tak gi sekolah.
 
Napa aku bangun lambat? Ntahlah lately ni badan cepat penat, mata asyik ngantuk je. Maybe sebab pose kot no.. Lagi satu yang aku perasan, kalau time berbuka aku terus togok air berais mesti malam tu aku lemah badan. Tapi masa togok tu, ko lah syurga ku. Hm, padan muka.
 
 
 
 
 Akhirnya... menjadi jugak masak asam pedas ikan tenggiri. Jangan tanya aku camne aku boleh masak ni. =)





 Amira's fav. Dia makan udang je la.  Petai aku yang abiskan. Papa pun kureng makan petai. Mat salleh betul korang ni.




 Amira's fav jugak. Adam semua lauk dia belasah. Oh tak. Ingat semalam aku bagi dia makan kerang seketul, selamba dia campak bawah lantai. Gigihlah mak ko gi dapur amik penyapu.
 




 Holamak ni fav aku. Pengat pisang. Ni pun aku buat tau.
 
 



Pencuci molot. Dapkan?
 
 
 
 
 Ni gambar minggu lepas. Beli kat Jusco. Dap gak.
 
 
 
 
 
 
 Ni tak beli. Ni 'buat'. Muahahahaha
 
 
 
 
 
Nyawa mama ni. Cer tengok adam pakai heels. Comelkan? pastu buat sepaaaaaahhhhhh! *sapudada*
 
 
 
 
 
Montels.
 
 
 
 
 
Harini nak berbuka apa? Dalam kepala aku ni terbayang KFC. Huiii dapnya kalau dapat gigit drumstik.  -___0
 
 
 
Papai
 
XOXO
 
 
 

Monday, July 15, 2013

Hai korang. Amboi kemain gambar makan tuuuuu.....


Hai hai hai
 
Assalamualaikum semua. Amacam pose? Penat? Dahaga? Rasa nak pengsan? ala tahan je la eh. Jangan jadi cam bebudak. Bagi yang nak kuruskan badan tu *ehem* mesti suka sebab berat dah turun 4kilo. Ke naik 4 kilo??  -______-

 
Kalau yang naik berat tu, kena la tengok-tengok sikit apa yang korang makan. Aku ni bila umur dah bmw 3series ni, bila buka pose tekak tak pelahap sangat nak makan. Kalau makan nasik, sejemput pun dah ok. Tapi air aku minum banyak. Air fav soya ngan tebu. Tapi tebu tak dapat lagi.. Paaaaaa.....
 
Aku nak letak pic menu buka pose. Tapi makruh eh korang tengok? abis camne? Aaaa aku tak paksa tengokkkk... korang yang nak....=)





Sambal udang fav amira.. Nampak tak mata misteri tu. Auchhhh seram.
 
 
 
 
 
 
 

 Ikan tenggiri masak kicap
 
 
 
 
 
 Kari ayam beli kat cafe ofis. Papa makan banyak.. Aku rasa sikit je. I tak gemar sangat kari.








Bubur gandum. Yang ni kawan-kawan masak kat ofis. Terbaek. Sedap giler. Cukup manis, pekat. I loike.
 
 
 
 
 
 
 
 Chicken roasted. Pun masak kat ofis. Rupa kenny rogers kan?






 Mashed potato pun buat kat ofis. Rasa sedap. Lemak-lemak gitu.
 
 
 
Aku bulan pose ni memang tak reti la nak masak. Sebab tak boleh rasa. Aku ni bukan pandai nau masak. Kalau masak asam tu, 10 kali kena rasa kot baru puas hati. Bis camno nak masak kalau tengah pose? *alasan*.
 
 
Ok korang rindu nak tengok muka tuan tanah? Scroll sikit.. -_____O
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
 
 
i love u
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
"
 
 
u love me?
 
 
"
 
 
"
 
 
"
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
Jangan mara aaaaaaaaa
 
 
"
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
"
 
 
"
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
ok nak sampai dah
 
 
 
"
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
adeh lapar
 
 
"
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"
 
 
 
 
Andai iye....
 



Muah. XOXO.
 
 
 
 
 
PAPAI

Friday, July 12, 2013

#Buka puasa day 2#




 
Menu berbuka semalam.
 
Haha.. takde mukadimah lansung. Straight to the point.
 
 
 
 
 
 Ayam percik papa beli kat bazar, gulai nangka ikan masin, pajeri nenas (fav aku ni), ayam goreng. Semua mummy aku bagi. =) Kat atas tu nugget ikan.
 
 
 



 
Aku makan lauk je   <____0
 
 
 

Fav aku jugak nih. Taufufa. Siap pesan kat papa nak gula putih. Takmo yang coklat.
 
 
 
Alhamdulillah dah 3 hari pose aku tak pernah jejak lagi kaki kat bazar. Ala sebenarnya tak sempat nak pegi.. Cuba kalau dekat, hari-hari aku tawaf.
 
 
 
Selamat berbuka cayangs.
 
 
XOXO

Wednesday, July 10, 2013

#Buka puasa day 1#



Nak jugak kan? Antara yang aku suka bulan pose ni bila tengok menu-menu yang korang masak. Boleh korek idea nak berbuka apa nanti. Satu lagi, nak bagi hilang rasa mengantuk adalah tengok gambar makanan. =)
 
Kan semalam aku nak beli makanan kat cafe kekdahnya, tapi tutup. Nasib masa lunch semalam beli daging burger. Pepandaila ko nak masak apa pakai daging burger tu kan.
 
Last-last aku buat sambal.
 
Terus terang aku cakap, kalau bulan pose ni aku memang tak reti nak masak. Sebab tak boleh nak rasa. Semalam tawakal je. Kat rumah aku ni kawasan cina so memang takdelah ko nak jumpa bazar kat sini. Bazar gantung itik banyak. Euuuwwwwww.
 
Ok, so dah punch kad kul 5 terus pecut nak balik. Sekali ko, haaa jem depan pusat sains ni. Haram J betul la. Selalu tak jem pun. Ni aku rasa ramai orang swasta pun balik awal kot. Tambah lagi ketensionan ahkak.
 
Tapi jem tak lama, dalam 20 minit camtu je. Nak sampai rumah singgah caltex  beli air mangga, nescafe (dalam tin) , milo (dalam tin). Ngan coklat sikit.
 
Pastu terus amik mira kat umah wan. Sekali tu, dia masuk tengok ada air milo selamba je cakap, "Mama Ya nak bukak pose sekarang sebab tak tahan."
 
Itu bukan ayat mintak kebenaran ok. Itu ayat penyata. Belum sempat aku nak cakap apa-apa tengok dia dah sedut. Alahai kesian pulak tengok. Takpe, atleast dia bertahan sampai pukul 5.30.
 
 
Sampai rumah terus meloncat gi dapur.





Sambal burger ramly. Boleh? Nasib rasa ok. Tapi macam masin sikit. Sikit je lah.
 
 
 
 
 
 

Perangat rendang mummy bagi
 
 
 
 
 
 Goreng ayam sekali. Ni je yang kitorang berbuka semalam. Ai tak makan nasik. :P







 Tengah-tengah godek gambar, nampak pulak lauk kegemaran ai ini.... SAMBAL SARDIN... Telan airlio 3 kali. Ini lauk minggu lepas kot tak silap. Tu lah, banyak sangat gambar makanan kat hp den ni.





Sahur pagi tadi makan ni je. Sebab terlajak bangun. Aku dah agak dah. Mesti alarm hp rosak sebab sumpah memang aku tak dengar langsung bunyi alarm. Sekali tengok mute. Haih.








Tengah sahur. Comel tak? anak korang ada, sambil tido sambil makan sahur? =)
 
 
 
So, tu jela menu aku semalam. Alhamdulillah syukur. Harini nak berbuka apa? Tekak aku ni dari tadi teringin nak makan sup ayam mamak. Pekat-pekat tu kan.. cicah ngan roti pun boleh. Tapi mano nak carik?
 
 
 
Ok cayangs, selamat berbuka nanti.
 
XOXO

Sahur pertama



Sahur pertama


Malam dah siap-siap set jam hp pukul 5 pagi. Tapi pagi tadi haram aku tak dengar bunyi alarm. Nasib papa kejut. Pehal aku tido mati je lately ni eh? Penat sangat kot. Ala macamlah belari marathon. Nak penat bagai. Aku rasa sebab faktor usia kot...

Aku meloncat katil bila tengok jam pukul 5.20 pagi. Kat dalam fridge dah ada rendang daging Mummy (MIL) bagi petang semalam ngan nasik. So ingat nak perangat je la kan. Pastu papa cakap takyah la makan biskut je. Aik.... taknak makan nasik pulak. Oklah kan senang kojo den. Buat milo panas sediakan biskut sekali. Aku goreng telo mata tabur kicap sikit. Makan telo je takde nasik-nasik.

Kejut kakak mira. Ok ini first time dia bangun sahur. Suka betul aku. Tapi sayangnya aku tak snap pic. Pelik jugak, aku ni bukan ke sakit mental. Semua gambar makanan nak ambik. Agaknya sahur tadi terkocoh kacah kot.. Takpe sahur pagi sok gerenti snap.

Jap tadi aku sajalah kol mira tanya progress puasa.






"Hello.... Mira ok tak?

"Ok je"

"Ya tak makan tak minumkan?"

"Yela... Kan pose. Mana boleh makan minum"

"Ooo ok.. Good. Nanti nak berbuka apa, mama belikan"

"Ya nak makan milo choc je. Semalam mama dah beli. Mama tak tau Ya simpan mana. Nanti Ya ambik kat rumah"



Aku dah terbayang. Harini papa cuti jaga adam kat rumah. Si adam tu kan suka survey makanan kat dapur. Gerenti dia dapat jumpa coklat milo kakak tu. Haihhh.. Baik balik kang aku beli kat shell stanby satu. Kalau tak ada yang puting beliung marah si adik. =)





Lunch tadi singgah tesco jap. Beli barang-barang untuk sahur. Nestum tu memang dah wajib kat rumah aku sekarang. Budak-budak kalau taknak makan nasik, ko sumbat je nestum ni. Aku pun suka! Nestum + Susu. Sodap.
 
 
 
 
 
 
 
 
Lesu tak muka ai?
 
 
Eh korang dah fikir ke nak masak pe kang? Aku ni tengah gelabah. Sebab memang taknak masak harini dah aim nak beli lauk kat cafe. Sekali ko, cafe cam tak bukak je. Nahas. Apo nak makan ni?
 
 
 
XOXO 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, July 8, 2013

Merayap hari jumaat malam


Assalamualaikum.
Tak lama lagi nak puasa. Insha Allah lusa kot puasa.  Korang dah ready? Puasa dah ganti? O________O
Seronokkan bila tiba bula Ramadan ni. Bukan seronok nak pegi bazar ye..... Jangan nak membazir beli yang bukan-bukan. Kalau dah beli laksa tu tak payahlah nak cukup pakej segala mee ko nak beli. Mee sup, mee sarawak, mee kicap, mee siputlah semua ko nak angkut. NOm nom nom. Jangan tamak.
Cakap orang, diri sendiri tu kasi cermin dulu sister... Haha. Aku insha allah boleh tahan nafsu. Beli untuk anak-anak je la.. *peace*


Hari Jumaat lepas amira tido rumah wan dia. So tinggal bertiga jela kami kat rumah. Malam tu rasa bosan pulak. Ajak papa kuar. Ok set jom gi OU. Giler ko. Terkejut aku dengar dia kata ok. Selama ni macam payah nak keluar memalam. Ada apa-apa la tu....  >____0











Tengah usha blouse.







Suka cardigan ni. Tapi besar. Nak cari saiz malas pulak. Adam dah tak tentu arah dah tu.




 Baju ni dah rupa macam baju askar. Pehal ntah aku boleh tarik baju ni. Tak kenan langsung.






 Baju ni pun cantik. Kaler hijau. Ok adam, sila bawak bertenang.






 Tengok langsir. Tak beli pun.






Adam pantang kita lepas tangan. Terus berdesuuuupppp. Apak ko la yang penat mengejar. Mama ko setakat,  'Adam no.. dont touch that.. No...'  :P







 Nak basikal lagi. Ni dah kali ke 3-4 beli basikal untuk tahun ni je. Sebab apa? Sebab patah. Kalau anak buah aku datang pun diorang lenjan. Mau tak patah.








 Kepenatan. Masa ni dah pukul 10.30 malam. Penat la tu. Dia meraung sebab tak dapat beli basikal. Takpelah esok mama pegi sorang mama beli ok.







 Mama pun dah berat mata ni





Hoi balik takde makna aku nak terus tido. Aku nak try blouse aku beli tadi. Ok blouse ni aku tak try kat fitting room pun sebab aku rembat masa nak gi cashier bayar beli panties. Dalam  hati aku berzikirla harap muat baju yang aku beli tu.








Alhamdulillah muat. Ketat sikit kat bahagian punggung. Tapi takpelah, malas nak gi tukar-tukar dah. 



Harap bulan pose ni boleh kecik sikit montot. =)


Ok ladies. Bai bai. Sawadikapp......


Muahs.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...